Close

הארט של הארטישוק מספר מתכונים

הארטישוק הוא הירק שמזוהה יותר מכל עם החגים • חגיגי ומהודר, עם עלים מלכותיים, שולחן החג עושה לו כבוד

ארטישוקים מבושלים  //  צילום וסטיילינג: לירון אלמוג
ארטישוקים מבושלים
צילום:
לירון אלמוג
שדה אורבני של ארטישוקים נפרס אל מולי עם הגיעי אל ציון הירקן. נועם, איש הארטישוקים מניר בנים, העמיס היישר מן השדה ואל העיר הגדולה. ופרחיו של נועם כה יפים ומעוררי תיאבון, וכשהוא מספר עליהם התיאבון גדל שבעתיים. הוא מתאר את שדות הפרא הפרוסים עד מעבר לאופק, מפרט על טיול במגפיים בין חרישי האדמה ומכביר מילים על ארטישוקים צלויים, מבושלים, חרוכים וממולאים. רעיונות אינספור לו.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
ואני אוספת זר קוצים ירוק ומזדרזת לשוב הביתה, למטבח.קילוף וניקוי ארטישוק הם מלאכה מייגעת ומלכלכת, ששולחת אותנו לרוב לחפש את אלה הנקיים, המוקפאים והמוכנים לשימוש. אני מודה, גם אני מעגלת פינות ומקלה על עצמי בשיגרת היומיום. אך כשהשדות של נועם צומחים לתפארת והעונה בשיאה, אצבעותיי מוכנות אל המשימה ומקבלות על עצמן את המלאכה ואת השבילים החומים שייחרצו בגאווה בעור.
בנחישות ובעיקשות ובעזרת סכין משוננת מקלפת מעל הארטישוקים את עליהם העבים והקוצניים, חושפת את הלב הקשה ויודעת שעם מעט מלח ים, שמן זית איכותי ובמהלך צלייה לוהטת בתנור, הוא יתרכך ויתמסר ויהא כה טעים.

ארטישוקים מבושלים

החומרים (ל־4 מנות):
• 4 ארטישוקים טריים שלמים
• 2 גזרים
• 1 בצל
• 3 שיני שום חצויות לאורכן
• 1 עלה דפנה
• 4 גרגירי פלפל שחור
• חופן מלח גס
• 1 לימון חצוי לשניים
אופן ההכנה:
1. חותכים את הירקות לקוביות גסות.
2. מסדרים את כל חומרי הגלם בסיר גדול וממלאים במים כך שיכסו את הארטישוקים לגמרי.
3. מבשלים את הארטישוקים במשך כ־45 דקות עד שעלה שנתלש משתחרר בקלות רבה.

סלט עשבים, ארטישוק צלוי ולאבנה

החומרים (ל־4 מנות):
• 4 ארטישוקים טריים
• ½ כוס שמן זית
• מלח אטלנטי לפי הצורך
• פלפל שחור גרוס לפי הטעם
• חופן גרעיני חמנייה
• 2 כוסות עשבים טריים קצוצים (פטרוזיליה, כוסברה, נענע, בזיליקום)
• 4 ענפי בצל ירוק קצוצים (החלק הלבן והירוק)
• 1 פלפלון צ’ילי טרי פרוס דק (לא חייבים)
• 1 פלפל ירוק חריף פרוס דק (לא חייבים)
• 12 כדורי לאבנה קטנים
לרוטב:
• מיץ לימון סחוט טרי
• שמן זית
• מלח אטלנטי
• פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. מנקים את הארטישוקים מכל העלים וה”שערות” ומשאירים רק את הלב נקי ויפה.
2. חותכים לשמיניות ומסדרים בתבנית אפייה.
3. יוצקים שמן זית בנדיבות ומתבלים במלח ובפלפל.
4. מכסים בנייר אלומיניום וצולים בחום של 180 מעלות במשך כ־30 דקות, עד שמתרכך. מצננים.
5. בינתיים, קולים את גרעיני החמנייה בתנור בחום של 180 מעלות במשך כ־5 דקות.
6. מערבבים את כל מרכיבי הסלט, למעט כדורי הלאבנה.
7. מתבלים בתערובת של מיץ לימון, שמן זית, מלח ופלפל ומערבבים בעדינות.
8. מוסיפים את הגבינה ומגישים.

דג צלוי עם ארטישוק וירקות עונתיים ירוקים

החומרים (ל־4 מנות):
• 4 ארטישוקים טריים
• 8 כפות שמן זית
• מלח לפי הטעם
• פלפל שחור גרוס לפי הטעם
• 1 לימון שלם פרוס דק (לא חייבים)
• ½ כוס שמן זית
• 4 דגי דניס חתוכים לפילטים, נקיים מאידרה ומעצמות
• מלח אטלנטי לפי הצורך
• פלפל שחור גרוס לפי הטעם
להגשה:
ירקות עונתיים (אפונה, ברוקולי, אספרגוס ועוד)
אופן ההכנה:
1. מנקים את הארטישוקים מכל העלים הגדולים והקשים ומשאירים מעט מאוד עלים רכים ובהירים, מנקים את ה”שערות” ומשאירים רק את הלב נקי ויפה וגם חלק קטן מהגבעול.
2. חותכים לשמיניות (אפשר כמובן לנקות לגמרי, אך צורת החיתוך הזאת יפה יותר).
3. מסדרים את הארטישוקים בתבנית אפייה. יוצקים שמן זית בנדיבות ומתבלים במלח ובפלפל.
4. אפשר להוסיף לצלייה פרוסות לימון דקיקות.
5. מכסים בנייר אלומיניום וצולים בחום של 180 מעלות במשך כ־30 דקות, עד שמתרכך.
6. את הירקות הירוקים מבשלים במי מלח רותחים. כל ירק בנפרד.
7. לפני ההגשה מחממים שמן זית במחבת גדולה, מניחים את הדגים על הצד של העור ומתבלים את הנתחים במלח ובפלפל.
8. צולים על אש בינונית במשך כ־7 דקות, ותוך כדי יוצקים בעזרת כף שמן חם מתוך המחבת על הבשר של הדג.
9. מוציאים את הדגים מהמחבת ומוסיפים את כל הירקות לחימום קל.
10. מסדרים על צלחת הגשה את הדגים והירקות ומגישים מייד.
scroll to top