Close

סעודת חג טבעונית ומרשימה

"מרק העוף הזה מדהים", התפעלה אורלי • "אי אפשר להפסיק לאכול את הקציצות האלה", התמוגגו נועה ותמר • רק אחרי שטרפו הכל, כולל עוגת פאדג' שוקולד וגלידות, גיליתי להן שהארוחה היתה על טהרת הטבעונות • גלו את המתכונים שבעזרתם הצלחתי להערים על הטועמות שלי

הכלים באדיבות: פוקס הום, איקאה וגולף אנד קו // צילום וסטיילינג: לירון אלמוג
פסח הוא אמנם יום חגם של אלה הרגישים לגלוטן, אך אוכלוסיית הרגישים למוצרי חלב ולביצים נאלצת להתמודד – כמו בכל ימות השנה – עם סל מוצרים מוגבל יחסית ויקר לכל הדעות. נוכח ריבוי הטבעונים בישראל, הנלחמים נמרצות להכרה כאוכלוסייה משמעותית וגדולה שאינה “טרנד חולף”, הופך גם שולחן החג הטבעוני למגוון ולמעניין ביותר.
בסניפים השונים של רשתות השיווק, בחנויות הטבע ובמכולות המיוחדות יש היצע של מוצרים טבעוניים הגדל ומתרחב, אם כי באיטיות יחסית. בהתאם לצמיחה זו, גדל גם סל התחליפים הטבעוניים שמציעה תעשיית המזון. אם בעבר הכרנו תחליפי חלב עשויים אורז, סויה ושקדים, או מעדני סויה בטעמי שוקו או וניל בלבד, היום אפשר להרכיב ארוחה שלמה ממוצרי מזון ארוזים המדמים בתכונותיהם את אלה של המוצרים מן החי.
קחו למשל את אבקת “Vega” להכנת חביתה טבעונית, המכילה קמח אפונה צהובה, קמח חומוס, קמח תירס לא מהונדס, קמח עדשים צהובות, פצפוצי אורז, גרעיני חמנייה, עולש, פצפוצי קינואה, עמילן טפיוקה, גרגירי אמרנט, שמרים יבשים בתוספת ויטמינים, מלח הודי שחור, מלח, שמן זית, חומרי תפיחה ותבלינים. בשילוב עם מעט מים ומשקה חלב טבעוני, תקבלו חביתה לתפארת.
או הטופו הידוע, העשוי חלב סויה העובר תהליך גיבון (בדיוק כמו תהליך הכנת גבינה) ונפוץ ביותר כתחליף לעוף. טעמו הניטרלי מעניק לו איכויות קולינריות דומות לזה של העוף, והוא אף סופג טעמים רבים ומשנה את אופיו בהתאם לתיבול.

הפתעה משמחת

אז יצאתי למטבח מצוידת בסל קניות טבעוני עמוס לעייפה: ירקות עונתיים, עשבי תבלין וקטניות, וגם תחליפים כאלה ואחרים כמו אבקת מרק פרווה בטעם עוף, שמן קוקוס ואפילו גלידה טבעונית קטיפתית ונהדרת מבית היוצר של וניליה ושף גלסייה איתי רוגוז’ינסקי. היתה לי גם גלידת קינמון לימונית על בסיס חלב אורז, גלידת שקדים, קרם ועוגיות לוטוס, גלידה על בסיס חלב סויה עם חמאת בוטנים, קוקוס ומולסה וכמובן סורבה השוקולד המפורסם העשוי שוקולד בלגי מריר, מים וסוכר.
כדי לאתגר את יכולותיי הקולינריות, החלטתי לבשל ארוחה קלילה ונפלאה לקבוצת חברות ייחודיות במיוחד. האכלניות המדופלמות לא ידעו כי הוזמנו לארוחת צהריים כשרה לפסח – וטבעונית למהדרין.
השולחן המעוצב נמלא כל טוב והאוכל נזלל בשקיקה. “מרק העוף הזה מדהים”, התפעלה אורלי, “הקציצות האלה! אי אפשר להפסיק לאכול אותן”, התמוגגו נועה ותמר. ואני מסמיקה ומחרישה, נותנת להן ליהנות ולחוות את האוכל מבלי לדעת דבר על מרכיביו. אפילו מאפה מצות מסורתי, שטוגן עם תחליף חביתה וקיבל פריכות נהדרת, זכה לתשואות הטועמות.
כשהוגשה עוגת פאדג’ השוקולד, עשירה בטעמי שקדים ולצידה שלל טעמי גלידה מפתים, החלטתי שזה הזמן לחשוף בפניהן את העובדות שבצלחת. ההלם המוחלט ששרר סביב השולחן התחלף בתוך זמן בבליל של שיחה: “אם הייתי יודעת לא הייתי טועמת”, אמרה אחת. “יש לי סלידה לכל מה שמוגדר כטבעוני”, הוסיפה אחרת. אבל בשורה התחתונה הן הסכימו: “הפתעת אותנו לגמרי – ולטובה”.
והנה המתכונים שבעזרתם הצלחתי להערים על שלוש הטועמות האנינות:
צילום: gettyimages

מרק “עוף”  בניחוח ג’ינג’ר ולמון גראס

רשימת החומרים ל־8 סועדים
1 שקית פטריות מיובשות (25 גרם)
3 כפות שמן
2 יח’ בצל קלוף וחתוך גס
2 יח’ גזר קלוף וחתוך גס
1 שורש סלרי קלוף וחתוך גס
3 שיני שום קלופות
4 פרוסות עבות של ג’ינג’ר טרי וקלוף
3 יח’ למון גראס חצוי לאורכו
1 כוס קוביות דלעת לא מקולפת
חופן גבעולי שמיר
חופן גבעולי פטרוזיליה
7 כפיות אבקת מרק פרווה בטעם עוף
10 כוסות מים רותחים
6 טיפות שמן שומשום
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן ההכנה:
1. משרים את הפטריות המיובשות ב־1 כוס מים רותחים מתוך ה־10.
2. בינתיים מחממים שמן זית בסיר גדול ורחב ומזהיבים היטב את הבצל, הגזר, השום והסלרי.
3. מוסיפים את הג’ינג’ר והלמון גראס ומערבבים יחדיו עד שהג’ינג’ר מפיץ ארומה נעימה.
4. מוסיפים את שאר המרכיבים, כולל הפטריות המושרות ונוזלי ההשריה, למעט שמן השומשום, המלח והפלפל.
5. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים על להבה נמוכה במשך שעה.
6. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך (אבקת המרק מתובלת ועל כן חשוב לטעום לפני שמתבלים).
7. מטפטפים שמן שומשום ומגישים.
צילומים: GettyImages 

מאפה מצה, חצילים ואגוזים

רשימת החומרים ל־8 סועדים:
4 מצות
2 חצילים בלדי בינוניים
100 גרם אגוזי מלך קלויים
1 בצל גדול קלוף וחתוך לרצועות
3 כפות שמן
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
4 כפות תערובת להכנת חביתה טבעונית
4 כפות פטרוזיליה קצוצה
3 כפות שמן
אופן ההכנה:
1. שורפים את החצילים בשלמותם בתנור חם מאוד (250 מעלות) במשך כ־20 דקות עד שהקליפה נחרכת והחצילים מתרככים לגמרי.
2. מטגנים את רצועות הבצל בשמן חם עד שהן משחימות היטב.
3. מצננים את החצילים השרופים במסננת כדי שיגירו נוזלים. חותכים לאורכם ומרוקנים את ליבתם בעזרת כף.
4. טוחנים יחדיו את בשר החצילים, הבצל המטוגן והאגוזים הקלויים למחית (המחית אינה חייבת להיות חלקה). מתבלים במלח ובפלפל.
5. מערבבים את אבקת החביתה הטבעונית במעט מים קרים עד שמתקבלת בלילה המזכירה ביצה. מוסיפים פטרוזיליה קצוצה.
6. טובלים את המצות במים לכמה שניות רק כדי שיתרככו מעט ויהיה אפשר לחתוך אותן ל־4 ריבועים.
7. מכינים “סנדוויץ'” משני ריבועי מצה ומכמות נדיבה של המלית. טובלים את המצה הממולאת בבלילת “החביתה” היטב ומכל הצדדים.
8. מטגנים במחבת גדולה עם מעט שמן עד שמזהיב היטב מכל הכיוונים.
9. לפני ההגשה אפשר לחמם בתנור בחום בינוני של 180 מעלות למשך דקתיים.

קציצות עדשים וטופו

רשימת חומרים ל־8 סועדים:
1 כוס עדשים ירוקות מושרות במים קרים למשך 24 שעות
1 קוביית טופו (300 גרם) מפוררת
1 בצל קטן קלוף וחתוך גס
4 שיני שום קלופות
2 כוסות עשבי תיבול (פטרוזיליה, נענע, כוסברה)
2 כפות לימון כבוש
4 כפות טחינה גולמית משובחת
2 כפות זרעי צ’יה טחונים
4 כפות קמח מצה
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
שמן לטיגון
להגשה:
6 כפות שמן זית
3 שיני שום פרוסות
1 לימון פרוס דק מאוד עם קליפתו
2 כוסות אפונת גינה טרייה
16 יח’ כרוב ניצנים טרי
8 יחידות מיני קישואים
24 יח’ אפונת שלג
4 כפות צנוברים קלויים
חופן עלי תבלין טריים (נענע, כוסברה, פטרוזיליה)
אופן ההכנה:
1. לירקות: מבשלים את האפונה ואת אפונת השלג במי מלח רותחים, כל ירק בנפרד.
2. חותכים את הקישואים וכרוב הניצנים לחצי לאורכם, מסדרים על תבנית אפייה, מתבלים בשמן זית, במלח ובפלפל וצולים בתנור בחום בינוני של 180 מעלות במשך כ־15 דקות עד שמשחים.
3. לקציצות: טוחנים היטב את כל המרכיבים לעיסה חלקה. מניחים במקרר למשך כ־15 דקות.
4. בידיים נקיות ומעט משומנות יוצרים קציצות עגולות ושטוחות.
5. מחממים שמן במחבת רחבה ומטגנים את הקציצות על להבה בינונית במשך כ־3 דקות על כל צד עד שמשחים.
6. מוציאים בזהירות מן המחבת, מנקים את המחבת משאריות השמן.
7. מוסיפים למחבת שמן זית ומטגנים את פרוסות השום והלימון עד להזהבה יפה.
8. מוסיפים את הקציצות ואת הירקות הירוקים ומחממים יחדיו במשך דקתיים.
9. מעבירים לצלחת הגשה, מפזרים מעל צנוברים קלויים ועשבי תיבול ומגישים מייד.

עוגת פאדג’ שוקולד, שקדים וקוקוס

רשימת חומרים ל־2 תבניות אינגליש קצרות או לתבנית עגולה רינג 24:
200 גרם שוקולד מריר שבור לחתיכות
100 גרם שוקולד מריר קצוץ
2 כפות גדושות שמן קוקוס
½ כוס סוכר
2 כפות גדושות סוכר חום דחוס
2 גביעי מעדן סויה בטעם וניל
2 כפות גדושות ממרח שקדיה
½ כוס חלב שקדים
¾ כוס קורנפלור
½ כוס שקדים טחונים
½ שקית אבקת אפייה
¼ כוס קקאו משובח מנופה
קורט מלח
להגשה:
אבקת סוכר
גלידה טבעונית בטעמי קינמון, שקדים, לוטוס או שוקולד
אופן ההכנה:
1. במיקרוגל ממיסים 200 גרם שוקולד, שמן קוקוס ושני סוגי סוכר עד שנמס לעיסה חלקה.
2. מוסיפים את כל המרכיבים (כולל 100 גרם שוקולד מריר קצוץ) ומערבבים היטב לבלילה אחידה.
3. מעבירים לתבנית משומנת בשמן קוקוס ואופים במשך כ־40 דקות עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא עטוף פירורים לחים.
4. מפדרים באבקת סוכר ומגישים בליווי גלידה. 

 

scroll to top